Muistan tehneeni tätä savolais-karjalaista leivonnaista joskus pikkutyttönä kotona leivinuunissa. Sen jälkeen resepti jäi unholaan. Nyt ajattelin kokeilla tätä uudestaan. Onkohan se vielä yhtä hyvää kuin silloin lapsena? Ohjeesta tulee yksi iso kukko tai neljä pienempää annoskukkoa.

Annoskukko ilman koristelua. (Ja kyllä, se oli yhtä hyvää kuin silloin joskus...)

125g voita vai oivariinia

1/2 dl sokeria

2 dl ruisjauhoja

1 1/2 dl vehnä- tai ohrajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1/2 litraa mustikoita

1/2 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri keskenään. Lisää jauhot, joihin olet lisännyt leivinjauheen. Taikina jää melko pehmeäksi. Voitele yksi, korkeareunainen piirakkavuoka tai käytä pieniä annosvuokia. Painele 3/4 taikinasta voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Jätä 1/4 taikinasta kanneksi. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja jos käytät pakastemustikoita, lisää myös perunajauhoja. Kaada mustikat syvennykseen. Muotoile lopputaikinasta kansi ja painele se tiiviisti kiinni reunoilta. Paista pieniä annosvuokia 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia ja isoa piirakkaa 200 asteessa noin 60 minuuttia. Vahdi, ettei kansi pääse palamaan, alenna tarvittaessa lämpötilaa. Tarjoile haaleana vaniljajäätelön, kermavaahdon tai vaikka Flora Vanillan kanssa.