Ensimmäistä kertaa elämässäni innostuin kokeilemaan kaaliruoan tekemistä. Raakana kaalista en oikeastaan tykkää, mutta ainakin koulussa kaalilaatikosta tykkäsin ja upposihan tuo kotonakin, jopa epäilevälle isännälle! Ohjeesta tulee kaksi laatikkoa, jolloin toisen voi laittaa vaikka pakkaseen. Yhdestä laatikosta riittänee 3-4 hengelle.

1 1/2dl puuroriisiä

1 tl suolaa

2 dl vettä

1 ½ dl maitoa

 

1kg valko- eli keräkaalia

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

2dl lihalientä

3 rkl siirappia

 

400g possun jauhelihaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ tl maustepippuria

1 rkl tuoretta meiramia

2 kananmunaa

Tee ensin riisipuuro. Huuhtele riisi lävikössä ja keitä sitten suolalla maustetussa vedessä niin kauan, että vesi on imeytynyt. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä puuroksi. Nosta jäähtymään.

Silppua sipuli. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulisilppu ja kaalisuikaleet. Kiehauta hetken aikaa. Lisää lihaliemi ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kaali on pehmeähköä. Mausta lopuksi siirapilla. Tarvittaessa voit valmistaa kaalin kahdessa erässä.

Paista jauheliha pannulla kevyesti. Mausta lopuksi suolalla, pippureilla ja hienonnetulla meiramilla. Sekoita riisipuuro ja jauheliha keskenään ja lisää lopuksi munat seokseen.

Voitele kaksi uunivuokaa voilla. Laita vuoan pohjalle kerroa kaalia, lisää sitten kerros jauhelihaa ja laita päällimmäiseksi kaalikerros. Lisää myös kaalin keitinliemi. Lisää päällimmäiseksi muutama nokare voita. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin puoli tuntia. Alenna sitten lämpöä noin 125 asteeseen ja jatka paistamista ½ - 1 tunnin ajan.

Tarkkaile kaalilaatikkoa paistamisen aikana. Jos näyttää, että laatikko kuivuu, lisää lihalientä. Tällä ohjeella laatikosta tulee kiinteää, joten jos haluat nestemäisempää/löysempää laatikkoa, lisää lihalientä ennen paistamista. Voit myös kokeilla jättää munat pois jauhelihaseoksesta. Jos pinta meinaa tummua liikaa paiston aikana, suojaa vuoka leivinpaperilla. Anna vetäytyä hetki paistamisen jälkeen. Tarjoile puolukkahillon kanssa.