Juhan äidille synttärileivonnaiseksi tehty juustokakku osoittautui raikkaaksi vaihtoehdoksi perinteiselle täytekakulle. Itse pidän todella paljon erilaisista juustokakuista ja kun silloin tällöin kahviloissa käymme, valitsen melkein aina juustokakun. Tämä kakku vaatii vähän vaivannäköä ja aikaa hyytyäkseen, mutta lopputulos palkitsee.

Pohja:

2 kanamunaa

1 dl sokeria

50g Oivariinia sulatettuna

½ dl maitoa

2 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu Oivariini ja maito. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos siivilän läpi vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtoreunavuokaan, jonka pohja on suojattu leivinpaperilla. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 30 minuuuttia. Anna jäähtyä hyvin. Irroita vuoan reunat varovasti, pese ne ja laita takaisin paikoilleen. Kostuta pohja kevyesti vaalealla mehulla.

Täyte:

6 liivatelehteä + reilusti kylmää vettä

200g maustamatonta (kevyt) tuorejuustoa, esim. Viola tai Philadelphia

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Mausta tuorejuusto sokereilla ja raastetulla sitruunankuorella. Sekoita vaniljakastike tuorejuuston joukkoon. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sekoita liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä vähän aikaa ja kaada ohuena nauhana täyteaineksien joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita huolellisesti! Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi.

Pinnalle

vadelmia (tai mansikoita, mustikoita tms.)

vettä+hyytelösokeria

Pyöräytä terävällä veitsellä täytehyydyke irti vuoan reunoista. Irrota reunat, pese ne ja laita sitten takaisin kiinni. Asettele pinnalle takaisesti vadelmia, mieluiten tuoreita. Tee kiillehyytelö pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi kiillettä vadelmien päälle. Laita kakku takaisin jääkaappiin hyytymään ainakin pariksi tunniksi. Irroita reunat terävää veistä apua käyttäen ja koristele kakku halutessasi vadelman lehdillä.