Mietin mihin saisin käytettyä jääkaapista aiemmin syksyllä tekemääni kaneli-omenahilloa ja tämä resepti osui silmiin Marien sivuilta (sekasoppa.vuodatus.net). Piirakka oli herkullista, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Tämän piirakan voi tehdä jo edellisenä päivänä, jos on vaikka vieraita tulossa. Piirakka syödään kylmänä suoraan jääkaapista, ei siis lämpimänä kuten omenapiirakat yleensä, se ei kaipaa myöskään lisukkeeksi vaniljakastiketta tai jäätelöä. Tuplaamalla ainesten määrän saat piirakkaa uunipellillisen. Tällä ohjeella piirakkaa tulee suorakaiteen muotoinen vuoallinen, eli suunnilleen 6 hengelle.

Pohja:

150g voita tai margariinia

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla. Nypi kaikki pohjan ainekset murumaiseksi seokseksi ja painele vuoan pohjalle. Esipaista 200 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa kiisseli ja muruseos ja kuori omenat.

Kiisseli:

4 dl maitoa

4 rkl maizeenaa

1 dl sokeria

2 keltuaista

1 tl vaniljasokeria

Laita kaikki kiisselin ainekset kylmänä kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen pohjaa myöten, kunnes kiisseli sakenee. Älä enää sekoita. Nosta pois levyltä.

Muruseos:

1 dl pähkinärouhetta (esim. manteli tai pecanpähkinä)

25g sulatettua voita tai margariinia

1/2 tl kanelia

1 rkl fariinisokeria (tavallinenkin käy)

1 rkl vaahterasiirappia

Sekoita kaikki muruseoksen ainekset keskenään.

Lisäksi:

1 1/2 dl omenasosetta tai hilloa

3-5 pientä omenaa + ripaus sokeria ja kanelia

Kuori omenat ja lohko pieniksi, noin 1cmx1cm kuutioiksi. Mausta kuutiot ripauksella sokeria ja kanelia.

Levitä esipaistetun pohjan päälle omenahillo varovasti. Varo tekemästä pohjaan reikiä. Kaada kiisseli omenahillon päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele kiisselin päälle omenakuutiot ja paina niitä kevysti kiisselin sisään. Ripottele päällimmäiseksi pähkinä-muruseos. Paista 185 asteisen uunin keskitasolla vielä noin 45 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä!